Wine Blog

Våren, en kurragömmalek i norra Europa (Spring playing hide-and-seek)

The blog post this week is written by my nephew Tobias Andersson again. So there is not much talk about wine in this article. However, next week I will be back writing about wine and a new exciting wine bar in Florence, which I hope you will like. The post today is talking about the spring in Sweden and how it is playing hide-and-seek with the Swedish people being tired of the winter, and eager to enjoy a bit of sun. Other themes that Tobias is talking about are football, summer, visits to Halland (a region just north of Skåne), and the beauty of our region. Check out Tobas social media accounts on Twitter and Instagram: @FJTAndersson. Here is a translation in English of the blog text.

Fotboll

Fotbollsallsvenskan har dragit igång, Europas stora ligor börjar gå mot sitt slut och Champions League är likaså inne på sluttampen. Det blåser vårvindar över fotbolls-Europa! Men hur mycket vår är det egentligen när man tittar ut genom fönstret? Har våren nått kalla Sverige?

Ystads strand osv 002b

Längtan efter vår

April har bytts mot maj, nu ska det vara vår på riktigt. Svenskar som åkt på semester till södra Europa poserar glatt på bilder iförda solglasögon, linne och med en glass i handen. Dessa bilder läggs ut på diverse sociala medier och avundsjukt tittar man först på bilderna, sedan på sin bleka arm, sedan ut genom fönstret där regnet piskar mot rutan, man tittar på skärmen där solen skiner och man suckar högt… När ska man vakna upp pigg och utvilad tidigt en måndag av att solen letar sig in genom en liten springa rullgardinen inte lyckats täcka? När ska man kunna glida på sin cykel genom staden iförd shorts och kortärmad tröja till fågelsång och med ett leende på läpparna? Visst vet man att det går åt rätt håll. Visst vet man att solen och värmen kommer. Visst har vi haft fina dagar där man sett solen och den blå himlen, men det följs ofta av moln och regn. Maj månad är väldigt oberäknelig. Traditionsenligt har det varit stora majbål runt om i trakten den sista april, prognosen var dock inte speciellt positiv. Det lovades regn så för min del blev det att hålla sig inomhus, en elektrisk grill fick ersätta den äkta varan. Det gick rätt bra det också.

Ystads strand osv 008b

Det underbara med en svensk vår

Nu låter det som om Sverige och Skåne är en deppig plats, att det är grått och tråkigt och att solen aldrig visar sig. Nu är det ju dock så att våren kommit rätt så långt trots allt även här. Sommaren i all ära med sol, värme, bad, sandaler, uteserveringar, solglasögon och glass men nog är det så att våren är den vackraste årstiden. Efter en lång och mörk vinter börjar det bli ljusare och världen blir en mer färgrik och vacker plats att vara på. Måhända att vi inte har lika varmt och en vår som är lika långt kommen som i södra Europa men även här märks det att våren är kommen. Trädens knoppar har brustit, löv och blommor har kommit fram. Fåglarna har så smått börjat sjunga. Vi har det ljust längre på kvällarna. Det som jag personligen tycker är det vackraste med våren är dock någonting annat, det jag tycker är det absolut vackraste är när fälten lyser gula. Under en par veckor på våren blommar den gula rapsen. Nu i helgen körde vi längs med motorvägen mot Malmö, solen sken och rapsen hade börjat blomma. Då kände man att man inte behöver åka iväg för att få uppleva en vacker vår. Nu börjar de sociala medierna fyllas på med bilder tagna hemmavid. De sociala medierna fylls med bilder på raps, med bilder på blommor, med bilder på träd, med bilder på en skånsk vår. Temperaturen ligger på strax under femton grader så än så länge är det jacka på som gäller men varje morgon när man öppnar garderoben ser man shortsen och tänker att snart är det läge att dra på sig sommarklädsel.

Ystads strand osv 015b

På tur i Halland

Besökte förresten de halländska städerna Falkenberg och Halmstad häromveckan. Liksom Ystad är de väldigt vackra sommarstäder. Framförallt Halmstad var en stad i min smak. Floden flöt genom staden, utbudet av affärer var bra, många restauranger (bland annat så har den gamla fotbollsspelaren Fredrik Ljungberg öppnat en restaurang/sportbar där), liksom Ystad hade staden en del vackra gamla byggnader och man fick känslan av att människorna i staden var genuint vänliga. Kan mycket väl bli ett besök till framåt sommaren.

Ystads strand osv 016b

Sommaren är snart här…

Även om våren är den vackraste årstiden så har vi min favorit runt hörnet, sommaren. Sommar, sol, värme, bad, sandaler, uteserveringar, solglasögon och glass. Snart är det dags. Snart vaknar man upp pigg och vaken en tidig måndagsmorgon av en sol som letat sig in genom en springa som rullgardinen inte klarat av att täcka. Snart kan man sommarklädd glida genom staden på sin cykel, ackompanjerad av fågelsång. Snart är det dags för semester i den fina sommarstaden Ystad med sina gamla byggnader och dess vackra och berömda smågator.

Ystads strand osv 007b

Ystads stränder håller än hög klass, en fin sommardag är det minst lika bra som utlandet. Snart vallfärdar turisterna hit och fyller sina sociala medier med bilder på den svenska sommaren. Då känns allt det trista, gråa och jobbiga med vinterna långt borta.

Ystads strand osv 011b

By Tobias Andersson

 

Translation:

Spring playing hide-and-seek

 

The Premier League in Swedish football (Allsvenskan) has kicked off, the big leagues in Europe start going towards their end, and Champions League is also very close to the final. Spring winds are blowing over football in Europe! However, how far has spring really come if one look outside the window? Has the spring reached chilly Sweden?

April has turned to May, now spring should really be here. Swedes who have gone on holiday to southern Europe are posing cheerfully in photos wearing sun glasses, short sleeved tops and having an ice cream in the hand. These pictures are posted on social media and with envy I look at the pictures and sigh heavily… When will one wake up feeling alert and rested, by the sun seeping in through an opening that the blind did not manage to cover up? When will one be able to bike around town in shorts and a t-shirt listening to bird song, and with a smile on the lips? Sure, you know that it is all heading in the right direction. Sure, you know that the sun and the heat will come. Of course there have been days where you could see the sun and the blue sky, but they are often followed by clouds and rain. May is very unpredictable in that way. According to the tradition, big bonfires were lightened around here on April 30th, the weather forecast was not very positive though. It predicted rain so I stayed indoors, an electrical grill had to replace the real deal. But that was quite ok too.

Well now it sounds as if Sweden and Skåne is a depressive place, that it is a grey and boring place, where the sun never shows itself. However, one has to say that spring still has come quite a far way also here. With all due deference to summer with sun, heat, swimming in the sea, sandals, eating outdoors, sun glasses, and ice cream, the most beautiful season is still the spring. After a long and dark winter it starts getting lighter and lighter, and the world seems like a more colourful and beautiful place to be in. It may be that we do not have heat and a spring as far come as in the southern parts of Europe, but still you notice that spring has arrived even here. The buds on trees have burst open, the leaves and flowers have come open. The birds have slowly started singing. It is light much longer in the evenings. However, I, personally, think the most beautiful with the spring is something completely else, namely when the fields start glowing brightly yellow. That’s the most beautiful thing. During a couple of weeks in springtime the yellow colza is blooming. Now during the weekend we were driving along the motorway towards Malmö, the sun was shining and the colza was in full bloom. Then you really felt that you do not need to travel somewhere else to be able to experience a beautiful spring. Social media is now starting to get crowded with pictures from our home area. It is all from pictures of colza, to pictures of flowers, trees, and the spring in Skåne in general. The temperature is slightly below 15 degrees, so still you need to put on a jacket, but every morning when you open the wardrobe you see all the shorts laying there, and you think that you soon will be able to start wearing all the summer gear.

By the way, I visited the towns Falkenberg and Halmstad in the county Halland some week ago. Just as Ystad, they are towns that are wonderful in the summer. Especially Halmstad is a town to my taste. The river is running through the town, it is great for shopping, and a lot of restaurants (for example, the former football star Fredrik Ljungberg has opened a restaurant/sports bar there), and just like in Ystad there are some very beautiful historical buildings. You got the feeling that people in the town are very friendly in a genuine way. I can very well imagine another visit to Halmstad during the summer.

Even though the spring is the most beautiful season, my favourite season is still lurking around the corner, i.e. the summer. Thus, summer, sun, heat, swinning in the sea, sandals, eating outdoors, sunglasses, and ice cream. Soon it is here. Soon you can wake up alert and ready, early on a Monday morning, by the sun seeping in through an opening that the blind did not manage to cover up? Soon you can bike through the town dressed in light summer clothes, accompanied by bird song. Soon it is vacation time in Ystad, the wonderful summer town, with its old, historical buildings and its beautiful quite renowned small streets. The beaches in Ystad are of high class, and on a nice summer day they are just as good as those abroad. Soon the tourists will go on a pilgrimage to get here and crowd their social media accounts with pictures of the Swedish summer. Then all the sad, grey, and tiresome things associated with the winter will be long gone.

Katarina Andersson

Seen often at wine events streaming live, Katarina is a wine writer, wine educator, social media strategist, and translator. She is the founder of WinesOfItaly LiveStream. She has been a guest at The Cellar, hosted by Richard Glover, at Wine Two Five, a podcast hosted by Stephanie Davis and Valerie Caruso, and at the Twitter chat #WiningHourChat founded by Li Valentine.

16 thoughts on “Våren, en kurragömmalek i norra Europa (Spring playing hide-and-seek)”

 1. Lovely job! I have to say my favourite season is summer as well, although spring’s arrival was very welcome here in Canada! Thanks for sharing your experience with us, Tobias.

  Reply
 2. Spring is very beautiful here in the desert of Tucson, Arizona, USA, as well, Tobias! Love seeing everything come to life. I love the way you express it and your enthusiasm for it.

  Reply
 3. Yes, it was very interesting to learn something new about places outside of the US. Quite honestly, I stared at the words he wrote, not the translation, just because it was interesting looking.. is that wrong!? 😉 Thanks for sharing this!

  Reply
 4. I’m with Kristen – it was fun to look at the original language – I have a little guy would love to study that! 😀

  I love Summer and hate it – I’m very sensitive to extreme heat so once Summer really starts warming up I don’t get out as much so I tend to enjoy Spring and Fall a lot more – the crisp air really does me good 😀

  Reply

Leave a Comment

Translate »