Wine Blog

The happy “marriage” between sommeliers and translators – Words & Wine

English

The event Words & Wine yesterday at Hotel Michelangelo in Florence, organised by FISAR and sponsored also by AITI, was, as Helen Farrell has already mentioned, “…the first ever Wine & Words seminar held in Florence…”. The one day seminar was a joint venture between sommeliers FISAR and translators from AITI, more specifically a group consisting of Lorenzo Sieni, Laura Maggi, Andrea Micheli, Samuele Palandri, Helen Farrell, Beatrice Romano and me myself, who together have worked to set up this “happy marriage” between wine and words.

My original idea when I became Vice President of AITI Toscana earlier this year was to try and introduce a concept of combining ‘professionals’ and ‘translators’ in working together creating seminars and courses with a new and more innovative twist. To be able to attract translators in a translator environment which is now saturated with all sorts of traditional translation seminars, I think it is important to introduce new fresh initiatives and to learn while having fun or having fun while learning. As one of my great passions is wine and I am also a sommelier since earlier this year, it came natural to me to ask Laura Maggi and Lorenzo Sieni in FISAR Firenze if they would be interested in such an event. To then turn the seminar into a more professional and well organized event, we decided that FISAR should stand as main organizer, and the result became very successful.

The concept as such seems to have been very appreciated, and during the day several participants asked for more similar events, with more in-depth themes and topics. Perhaps a next step would be wine tasting in French, or Spanish, or why not in Scandinavian languages, where the market for and interest in wine is ever growing. And here wine tasting in Swedish would be especially dear to me, thus being able to so to speak “giocare a casa”. And why not a wine tasting at the hot springs or a spa?

So we will definitely explore more about how to develop the concept further and take this show on the road!

Image

Svenska:

Evenemanget Words & Wine som gick av stapeln igår på Hotel Michelangelo i Florens, organiserat av FISAR och även under kostnadsfri sponsring av AITI, var, precis som Helen Farrell redan har nämnt, ”…det första Wine & Words-seminariet som någonsin har organiserats i Florens…”. Endagsseminariet var ett joint venture mellan sommelier FISAR och översättare från AITI, närmare bestämt en specifik grupp bestående av Lorenzo Sieni, Laura Maggi, Andrea Micheli, Samuele Palandri, Helen Farrell, Beatrice Romano och undertecknad, som tillsammans har arbetat hårt för att lansera denna ”lyckliga förening” mellan ”wine and words”.

Min ursprungliga idé när jag valdes till vice ordförande för AITI Toscana i våras var att försöka introducera ett nytt koncept där man kombinerar den expertis som ”fackmän” och ”översättare” besitter för att tillsammans skapa seminarier och minikursdagar med en ny och innovativ vinkling. För att kunna vara konkurrenskraftig på den alltmer mättade marknaden av traditionella kurser och seminarier för översättare, tror jag det är viktigt att lansera nya färska initiativ och kunna ha roligt på samma gång som man lär sig något nytt och användbart. Eftersom ett av mina stora intressen är vin och jag även är sommelier sedan några månader tillbaka, var det naturligt att jag vände mig till Laura Maggi och Lorenzo Sieni i FISAR Firenze för att fråga om de var intresserade av ett sådant projekt. För att sedan kunna göra evenemanget mer professionellt och välorganiserat, beslutade vi att FISAR skulle stå som huvudorganisatör, och resultatet blev hur lyckat som helst.

Evenemanget verkar att ha varit mycket uppskattat, och många av deltagarna kom fram och pratade under dagens gång och efterfrågade fler liknande seminarier, gärna med mer djupgående och specifika teman. Så kanske nästa steg kan vara wine tasting på franska, spanska eller varför inte danska, norska eller svenska, med tanke på att vinintresset ökar ständigt i de skandinaviska länderna. Så wine tasting på svenska skulle ligga mig särskilt varmt om hjärtat, gärna med inbjudan av svenska aktörer, för att så att säga kunna spela på hemmaplan! Eller varför inte wine tasting vid en hotellanläggning med varma källor och spa?

Hur som helst kommer vi definitivt att närmare utforska hur vi kan utveckla konceptet för att sedan kunna ta denna ”show on the road”!

Katarina Andersson

Seen often at wine events streaming live, Katarina is a wine writer, wine educator, social media strategist, and translator. She is the founder of WinesOfItaly LiveStream. She has been a guest at The Cellar, hosted by Richard Glover, at Wine Two Five, a podcast hosted by Stephanie Davis and Valerie Caruso, and at the Twitter chat #WiningHourChat founded by Li Valentine.

Leave a Comment

Translate »